Завантаження...

Види франчайзингу

Для побудови успішної франчайзингової мережі, підприємець повинен чітко розуміти в чому суть франчайзингу та які існують різновиди даної системи ведення бізнесу.

Франчайзі також важливо розібратися із класифікацією франчайзингу, адже це допоможе зробити правильний вибір при пошуку франшизи.

Експерти виділяють безліч видів франчайзингу, в залежності від сфери діяльності, формату, від того як організована франчайзингова мережа.

Класифікація франшиз за видами діяльності

Отже, спочатку розберемо класифікацію за видами діяльності. Дана класифікація ґрунтується на тому, в якій сфері працює франчайзер.

Перший вид – торговий франчайзинг.

В цьому випадку, франчайзі отримує право на законних підставах використовувати бренд франчайзера і реалізовувати його продукцію в комерційних цілях.

В даному випадку франчайзі отримує не тільки право працювати під відомим брендом, але і допомогу в формуванні асортименту, оформленні вітрин і дизайну торгової точки в цілому.

Що стосується франчайзера, то за допомогою торгової форми він може швидко розширювати бізнес, освоювати нові регіони.

Найбільш яскравими прикладами торгового франчайзингу є:

  • Tom Farr – мережа магазинів модного одягу;
  • WESTLAND – бренд джинсового одягу;
  • Inditex – група компаній з виробництва одягу під торговими марками ZARA, Bershka, Oysho та інші.

Другий вид – сервісний франчайзинг.

Він використовується в сфері послуг. У цьому випадку франчайзі отримує від франчайзера ефективні напрацювання щодо обслуговування клієнтів, рецептури. Сервісний франчайзинг організувати набагато складніше, ніж торговий, адже тут потрібно чітко дотримуватися стандартів обслуговування.

Запустити франчайзингову точку також набагато складніше, адже необхідно закупити необхідне обладнання для забезпечення якісного сервісу.

Відомі бренди, які працюють за сервісної системою франчайзингу:

  • Subway – всесвітня мережа ресторанів швидкого харчування;
  • Гемотест – мережу медичних лабораторій;
  • Баскин Роббинс – мережу кафе морозива.

Третій вид – виробничий франчайзинг.

Він використовується в сфері виробництва товарів. В даному випадку франчайзер передає партнерові право виготовляти продукцію такої ж якості і з такими ж властивостями. Франчайзер має право виробляти і продавати продукцію під торговою маркою франчайзера.

Відомими брендами, які використовують виробничий франчайзинг є Coca Cola і Pepsi.

І останній вид – змішаний франчайзинг.

Який включає в себе всі перераховані вище види. В даному випадку франчайзер може виступати виробником продукції, а місією франчайзі є продаж зроблених товарів через франчайзингову точку та надання послуг.

Залежно від формату, розрізняють:

  • франчайзинг дистрибуції;
  • бізнес-формат.

Перший варіант найбільш часто зустрічається в Україні, а також Росії і дає право франчайзі продавати продукцію під брендом франчайзера. Таким чином франчайзер може швидко розвинути мережу дистриб’юторів по всій території країни, а також за її межами.

Що стосується бізнесформату (діловий франчайзинг), то організувати його більш складно. Тут франчайзер надає вже повний пакет для успішного ведення бізнесу, навчає партнерів, персонал, задіяний в роботі франчайзингових точок, надає всебічну рекламну і маркетингову підтримку. Як приклад можна привести всесвітньо відому мережу ресторанів швидкого харчування McDonald’s.

За типом організації франчайзингової мережі виділяють:

  1. Прямий франчайзинг – найбільш поширений вид організації франчайзінового бізнесу. В даному випадку франчайзер і франчайзі підписують договір комерційної концесії для запуску франчайзингової точки. Для розвитку бізнесу франчайзер надає франчайзі рекламну, маркетингову підтримку. Навчає партнерів і персонал, надає консультації на всіх етапах ведення бізнесу.
  2. Регіональний вид франчайзингу дає франчайзі право розширювати мережу в певному регіоні або місті. Для цього він може залучати суб-франчайзі. Тобто в даному випадку франчайзі бере на себе обов’язки франчайзера на певній території.
  3. Що стосується майстер-франчайзингу, то для франчайзі це є найвищою сходинкою в розвитку. Адже даному випадку франчайзі має право подавати франшизи, в певному регіоні. Така модель в основному використовується при виході франчайзера на міжнародний ринок.

Хочете отримати високопрофесійну консультацію від експертів з багаторічним досвідом роботи в сфері франчайзингу? Спеціалісти компанії Franchise Capital консультують з усіх питань, пов’язаних з франчайзингом від розробки і маркетингу франшизи до продажів і виходу на зовнішні ринки. Експерти знають, як вивести ваш франчайзинговий бізнес на новий рівень.

 

Більше: Новини компанії  |  Календар заходів  |  Наш блог  |

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.