Завантаження...

Територіальні стратегії франчайзингу

Успіх франчайзингової мережі безпосередньо залежить від обраної стратегії управління територіями. Саме від правильно обраного географічного розширення залежить подальший успіх франчайзингового бізнесу. Вибрати правильну стратегію досить складно. Давайте спробуємо розібратися в цьому непростому питанні.

В першу чергу франчайзеру необхідно зрозуміти в якому регіоні він готовий розширювати бізнес і яку територію надати франчайзі. Також необхідно визначитися з тим, чи будете ви надавати партнерам права тільки на одну франчайзингову точку або займатися багаторівневим франчайзингом, тобто надавати права на відкриття та запуск відразу декількох точок.

Крім цього потрібно визначитися з тим, чи будете ви надавати франчайзі право на розширення в межах певної території.

І ще один важливий момент – прийняти рішення про надання партнерам ексклюзивних територій.

Отже, давайте більш докладно зупинимося на кожному елементі територіальної стратегії.

Спочатку поговоримо про багаторівневий франчайзинг.

Виділяють наступні моделі багаторівневого франчайзингу:

  • майстер-франчайзинг;
  • субфранчайзинг;
  • територіальний франчайзинг.
Майстер-франчайзинг

Отже, майстер-франчайзинг (майстер-франшиза, майстер-ліцензія, генеральна франшиза) полягає в тому, що франчайзер надає франчайзі ексклюзивне право на розвиток певної території з можливістю (або без неї) продажу субліцензій і отримання певного відсотка від роялті та франчайзингових платежів. Франчайзі в обмін на грошову винагороду, займається маркетингом, навчанням інших партнерів-франчайзі і надає їм всебічну підтримку.

Основною перевагою такої моделі є те, що вам, як власнику франшизи, не потрібно утримувати велику кількість персоналу в офісі (зниження операційних витрат), витрачати час на навчання і підтримку партнерів, економія на маркетингу.

Така стратегія франчайзингу ідеально підійде в тому випадку, якщо у вас немає великого капіталу для розширення бізнесу і величезного штату співробітників.

Майстер франчайзинг часто використовується в разі виходу на зовнішні ринки. Адже це дійсно ідеальний варіант для завоювання міжнародних ринків. Відкрити франчайзингові точки за кордоном складне завдання, адже необхідно знати особливості ринку, розбиратися в місцевих законах, враховувати менталітет. А ось майстер франчайзі знає всі особливості місцевого ринку. Таким чином за допомогою даної моделі ви зможете мінімізувати ризики і запустити успішні франчайзингові точки за кордоном.

Субфранчайзинг

Субфранчайзинг дозволяє розширити бізнес швидкими темпами з залученням мінімальної кількості персоналу і з вкладенням невеликих інвестицій. В даному випадку франчайзер довіряє субфранчайзеру займатися навчанням і підтримкою франчайзі, а також отримувати роялті.

Тепер поговоримо про право на розширення/масштабування. Перед тим як зайнятися розширенням бізнесу за допомогою системи франчайзингу ви повинні визначитися з тим, чи будете ви надавати франчайзі право на розширення в рамках довіреній території чи ні.

Велика частина франчайзерів звичайно надає партнерам таке право. Адже збільшення прибутку і успіх франшизи залежить від кількості франшизних точок. Право на запуск нових франчайзингових точок стимулює франчайзі на дотримання всіх вимог договору та умов співпраці. В цьому випадку ви економите кошти і час на відбір і навчання нових франчайзі.

Територіальний франчайзинг

У деяких випадках доцільно надавати партнерам ексклюзивні території. Понад 85% франчайзерів працюють саме за цією схемою. Суть її полягає в тому, що ви, як власник франшизи зобов’язуєтеся перед франчайзі не відкривати франчайзингові точки і не продавати їх іншим партнерам в межах ексклюзивної території.

Ексклюзивні території дозволяють знизити рівень конкуренції між франчайзинговими точками в межах однієї мережі, що дуже важливо. Адже коли франчайзі однієї мережі починають конкурувати між собою це може привести до зниження загального рівня продажів.

Що стосується розміру ексклюзивної території, то тут все залежить від галузі. Однак слід пам’ятати, що не варто надавати франчайзі занадто великі ексклюзивні території, інакше ваші конкуренти можуть зайняти вигідну позицію на ринку.

Отже, правильний вибір територіальної стратегії – запорука успіху франчайзингового бізнесу. Тому цьому питанню варто приділити максимум сил і часу.

Якщо у вас виникли питання, пов’язані з розширенням бізнесу, ви можете звернутися за консультацією до експертів компанії Franchise Capital. Фахівці проконсультують по питаннях, що цікавлять, дадуть необхідні рекомендації і допоможуть запустити успішні франчайзингові точки.

Рекомендуємо: Каталог франшиз  |  Рейтинги франшиз  |  Кейси  |  Новини  |  Блог  |  Календар заходів

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.