Завантаження...

Франчайзинг в аграрній сфері (агрофранчайзинг)

Ми всі стрімко йдемо в Європу, з планами і мріями про те, що вона може нам дати. Хоча, насправді, думати варто тільки про те чим ми можемо зацікавити європейців. І, якщо бути відвертими, найбільші шанси серед всіх галузей в Україні має саме аграрна. Найбільше шансів, найбільший потенціал і, на жаль, далеко не найкращий стан на даний момент. Що може допомогти агроринку рости і розвиватись? Те, що активно допомагає малому та середньому бізнесу вже багато років – франчайзинг.

Що таке франчайзинг в аграрній сфері?

Зараз агроринок живе за рахунок великих промисловців, майже монополістів, які масивно впливають своєю вагою і на ціноутворення, і на якість продукції. Малий і середній бізнес цієї галузі тримається на ентузіастах та новаторах, що просто люблять цю справу, і у них насправді все дуже добре виходить. Хоча, живуть вони швидше всупереч ніж завдяки допомозі з боку держави. Старання цих, на жаль поки не численних, підприємців вже оцінили закордоном. Їх продукцію люблять, цінують і купують. Так чом би їм, не спробувати розширити свій, налагоджений і виплеканий роками, зусиллями, майже потом і кров’ю бізнес за допомогою найефективнішого з існуючих для цього інструментів, за допомогою франчайзингу?

Що таке франчайзинг? Це такий вид співпраці між власником бізнесу, франчайзером, і франчайзі – підприємцем початківцем (початківцем взагалі чи початківцем в окремій сфері діяльності). Вони укладають між собою договір франчайзингу, за яким франчайзер забезпечує франчайзі всім необхідним для створення працюючої копії його бізнесу, а франчайзі зобов’язується дотримуватись всіх вимог і правил роботи, які диктує франчайзер. Таким чином, франчайзинг дозволяє власнику бізнесу розширяти свою мережу, просувати свій бренд за рахунок зусиль і коштів франчайзі. Франчайзі, в свою чергу, отримує готовий бізнес під ключ і підтримку власника, що допоможе йому вберегтись від типових помилок та втрат, які безумовно чекають кожного початківця, кожного новачка в будь-якій справі.

Що таке агрофраншиза?

А тепер, давайте розберемось яким чином ця схема роботи зможе зіштовхнути агроринок країни з напівмертвої точки і потягнути його стрімко вверх до мети. Візьмемо в якості прикладу доволі привабливий сезонний бізнес з вирощування полуниць. Наш умовний підприємець, власник бізнесу з вирощування полуниці вже давно і доволі успішно працює в цій  сфері. Він придумав вирощувати ягоду якимось новаторським способом, що дає максимальний результат за мінімальних витрат. Також він досконало володіє всіма тонкощами обробки, пакування продукції  та, що особливо важливо,  її ефективної реалізації. І тепер, підприємець хоче розширяти свій бізнес на інші регіони, щоб про його полуниці, і його новаторський метод знала вся країна. Але, на жаль, в нього немає достатньо коштів, які він міг би вкласти в розвиток.

Тут на поміч приходить франчайзинг. Власник бізнесу звертається до консалтингової компанії, наприклад Franchise Capital. Разом зі спеціалістами, підприємець переводить свої знання та навики у готову модель для роботи, поетапну схему, таку собі карту для початківця, з якою зробити копію його бізнесу буде легко і просто.

З часом, знаходиться підприємець, який вже давно хотів вирощувати цю ж полуницю у своєму регіоні, але всі його спроби закінчувались невдачею. Полуниця не родила, то з добривом переборщили, то інсектициди купили в недобросовісного постачальника і це погубило весь урожай. Для розвитку бізнесу банки не видавали кредит, вимагали величезної застави, страховку, і навіть контрактів на збут ще не посадженого урожаю. Тож знайшовши франчайзера, що забезпечує його всім необхідним за цілком доступні гроші, підприємець-початківець купляє франшизу, отримує допомогу та чітку інструкцію по всіх процесах виробництва, дешеву, а іноді навіть безкоштовну, сировину, лізинг техніки і схему реалізації продукції. Він втілює все це в життя, заходить на ринок під вже відомим і впізнаваним ім’ям франчайзера, що значно спрощує процес пошуку каналів збуту і, вуаля – все працює.

Що має з того франчайзер?

Дохід, розширення власного бізнесу, популяризацію власного імені і власного бренду.

Що має франчайзі?

Діючий, прибутковий, стабільний бізнес і опору, підтримку від франчайзера по всіх проблемних питаннях, що виникають. А також – право користуватись всіма тими новаціями та ідеями, які франчайзер буде застосовувати в майбутньому.

Що має з того ринок?

Сотні, а то і тисячі діючих підприємців та підприємств, сотні робочих місць і безумовний ріст «вперед і вгору», як то кажуть.

З прибутками – розібрались, а що стосовно якості продукції?

Чи не буде вона падати від того, що вирощуванням/виробництвом займатимуться франчайзі? Ні, не буде! Адже тут кожен думає про себе, а значить на кожному етапі контроль буде значно більшим, ніж у державних контролюючих органів. Франчайзер дбає про своє ім’я та про свій бренд, і він не дозволить франчайзі випускати неякісну продукцію. А якщо таке станеться – він має повне право розірвати договір з недобросовісним підприємцем.

І ця схема роботи настільки універсальна, що її можна застосувати до будь-якого виду агробізнесу. В Україні пустують безліч земель, хоча в кожної другої сім’ї є дачна ділянка з бодай шістьма сотими городу. Сучасні технології дозволяють підприємцям почати бізнес навіть з такого клаптика. А коли його стане замало – взяти в оренду земельну ділянку на разі не становить жодних проблем. Щодо вирощування культур – тут не існує жодних обмежень, фактично попит існує на всі продукти рослинництва та тваринництва. Вирощування шампіньйонів, вирощування овочів та зернових культур, вирощування кроликів, перепілок та інших птахів, та навіть вирощування квітів і декоративних дерев, – все це високорентабельна і прибуткова діяльність. Що б не обрав для роботи підприємець – збут буде, питання тут тільки в собівартості продукції та її якості.

Перспективи агрофранчайзингу

Що ще цікаво, агробізнесу не треба обмежуватись одним вирощуванням, адже кінцева продукція, як то соки, мед, солодка чи солена консервація, вартує на європейському ринку в рази більше, ніж сама сировина. Франчайзинг буде вигідним і в цьому питанні. Підприємець виробник може цілком забезпечити себе сировиною, продаючи франшизи на вирощування продукції. Це прекрасна стратегія росту і для франчайзі, для яких наявність постійного покупця – запорука прибутковості, і для франчайзера, який, віддавши сировинний етап франчайзі, зможе приділити більше уваги саме переробці і подальшій реалізації готової, значно дорожчої продукції.

Ринки Європи та світу відкриті для української продукції. Це необмежене поле діяльності, де наші агропідприємці цілком конкурентоздатні. Фактично, більшість тих, кому вдалось вижити і виростити свій бізнес в нелегких умовах агроринку, зробили це завдяки орієнтації на експорт. Зараз, більшість з цих успішних підприємців розширюють свій бізнес шляхом створення кооперативів із землевласниками. Підприємці забезпечують їх насінням чи саджанцями на початку сезону, а потім викуповують урожай для подальшої обробки і реалізації. Така схема діяльності має право на життя, але вона значно уповільнює ріст і самих підприємців і ринку загалом. Та й власники землі за таких умов живуть від сезону до сезону, повністю залежать від власника бізнесу і не зможуть працювати самостійно. Варто підприємцю обрати інший регіон для роботи – землевласники залишаться ні з чим. Якщо ж власник землі володітиме знаннями підприємця, його технологією, та зв’язками з прямими споживачами продукції, що передбачено у франчайзинговому договорі, він зможе працювати стільки скільки вважатиме за потрібне.

Висновок

Таким чином бачимо, що франчайзинг – це чудовий вихід і для людей, які ніколи досі не мали справи з бізнесом. Для людей, які через економічну кризу та політичну ситуацію втратили роботу, для людей, що від безвиході прагнуть виїхати закордон і працювати там на найменш престижних і найменш оплачуваних роботах просто щоб прогодувати свою сім’ю. Українська прекрасна земля, наші родючі ґрунти, це той єдиний ресурс, який доступний майже кожному і ним не просто варто, ним потрібно скористатись. А якщо додати до природніх ресурсів величезний попит на екологічно чисту продукцію в Україні, Європі та світі, працелюбність українців і бажання досягти мети – успіх забезпечено.

Франчайзинг – це те рішення, яке допоможе людям зважитись на якісні зміни в житті, допоможе витягнути наш агропромисловий комплекс, а з ним, неквапливо, і всю країну з фінансової кризи. А там, і Європа недалеко.

Купити або розробити франшизу не так складно, просто зателефонуйте нам!

Franchise Capital – міжнародне консалтингове агентство з повним спектром послуг в сфері франчайзингу, яке пропонує рішення «під ключ» від створення, маркетингу, продажу франшизи до навчання, бухгалтерських послуг, експорту франшизи на зовнішні ринки і аутсорсингу відділу франчайзингу. Ми завжди готові прийти вам на допомогу!

Рекомендуємо: Каталог франшиз | Рейтинги франшиз | Кейси | Новини | Блог | Календар заходів

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.