Завантаження...

10 рекомендацій для майбутніх франчайзерів

Вже десятиліттями компанії звертаються до франчайзингу, щоб мати можливість розвивати свої бренди на національному і навіть глобальному рівні. Продаючи франшизу місцевим і іноземним потенційним франчайзі, власники бізнесу можуть масштабуватися так, як вони не могли б самостійно. Але стати франчайзером – непростий процес, і бренди повинні бути до цього готові. Експерти Franchise Capital зібрали топ-10 рекомендацій для компаній, які планують в недалекому майбутньому почати масштабувати свій бізнес за допомогою системи франчайзингу.

1. Ви повинні розуміти навіщо вам це потрібно?

Увірватися в індустрію франчайзингу великий і відповідальний крок. Ось чому франчайзерам належить подолати безліч психологічних перешкод: від управління ролями і обов’язками, які будуть пов’язані з майбутніми франчайзі, до відмови від повного контролю над своєю концепцією. Але усунення цих перешкод з самого початку того варте.

Майбутні франчайзери повинні мати стратегію, мету і місію для розвитку власного бренду. Незалежно від того, пропонують вони продукти чи послуги, їм потрібно чітко знати, чому вони повинні масштабуватися. І ця причина повинна виходити за рамки банального бажання заробляти гроші. Франчайзинг пов’язаний з великою кількістю психологічних перешкод. Для управління франшизою потрібен інший набір навичок, ніж для повсякденного управління власним бізнесом, і це часто є великою несподіванкою для молодих франчайзерів. Але якщо ви заздалегідь зрозумієте, що ви виводите свій бізнес на інший рівень, в довгостроковій перспективі вам буде набагато краще.

2. Ви повинні мати бізнес, який можна відтворити

По суті, франчайзинг це успішний бізнес-рецепт, оскільки різні підприємці можуть відтворити перевірену концепцію в своїх підприємствах. Ось чому власники бізнесу повинні бути впевнені, що кожен елемент їхнього бізнесу може бути відтворений, перш ніж стати франшизою. Без цієї функції так звана франшиза не зможе зрушити з мертвої точки. У франчайзингу дуже важливо мати можливість 100% відтворити концепцію працюючого бізнесу. І навпаки, навіть якщо у вас найкрутіша концепція, але ви єдиний, хто може нею керувати, франчайзинг не для вас.

3. Будьте готові інвестувати у своїх франчайзі

Коли потенційний франчайзі підписує договір франчайзингу, не думайте, що вже пора перевертати дану сторінку і рухатися далі. Нові франчайзі ніколи не займаються бізнесом самі по собі, особливо на початку шляху вони цілком сподіваються на підтримку свого франчайзера і його команди. Коли ви продаєте першу франшизу в інше місто, як ви збираєтеся підтримувати франчайзі і проводити належне навчання? Скільки днів ви зможете провести з командою франчайзі, поки вона почне злагоджено працювати? У вас повинен бути чіткий, покроковий план надання необхідної підтримки до та після відкриття франшизної точки.

Щоб виконати свою місію, франчайзери повинні бути готові простягнути руку допомоги. Вони просто зобов’язані взяти партнера-франчайзі “за руку” і провести по всіх процесах від підбору приміщення і набору персоналу до виходу на точку беззбитковості і повну окупність інвестицій. Повірте, з правильно розробленої франшизою, ви отримуєте досить багато від своїх франчайзі. Тому, як франчайзер, ви повинні бути готові допомогти своїм франчайзі домогтися успіху.

4. У вас повинна бути сильна команда і надійні партнери

Франчайзинг це відносини між людьми, тому франчайзинговий бізнес не може розвиватися сам по собі. Від створення франчайзингового пакета до відстеження різних державних нормативних вимог, франчайзингові бренди повинні залучати професіоналів для створення і роботи своїх нових франчайзингових підрозділів. На цьому етапі працювати з правильними людьми неймовірно важливо.

Щоб зробити франчайзинговий бренд успішним, потрібно ціле співтовариство! Компанії повинні бути впевнені в своїх партнерах, від франчайзі, з якими вони працюють, до консультантів, постачальників і професійних команд, на підтримку яких вони покладаються. Ви повинні бути впевнені, що не піддаєте себе і свій бренд небезпеці. Необхідно дотримуватися безлічі правил і положень, тому ви повинні працювати з людьми, які допоможуть вам залишатися на правильному шляху.

5. Юніт-економіка може створити або зруйнувати бренд

Недостатньо створити франшизу власного бізнесу, щоб почати заробляти гроші в якості франчайзера. Франчайзі, які повірили вам, також повинні заробляти на життя, щоб забезпечувати свої сім’ї. Для того, щоб це відбулося, ваш бізнес повинен мати можливість приносити високий прибуток на рівні кожної франчайзингової точки. Адже все починається з вашої юніт-економіки. Ви повинні запитати себе: «Чи приносить мій бізнес прибуток? Чи отримають мої франчайзі адекватну віддачу від своїх інвестицій? Ця математика повинна бути обчислена, перш ніж ви станете франчайзером. Без сильної юніт-економіки, вам буде непросто втілити свої амбіції франчайзера.

6. Проаналізуйте ваші витрати на реалізацію проекту франчайзингу

Навіть якщо у вас відомий і сильний бренд, ви не зможете стати концепцією франшизи в один клік. Щоб підготувати бізнес до масштабування за системою франчайзингу, потрібно багато важкої роботи. А ця робота вимагає інвестицій з вашого боку. Компанії повинні знати і розуміти суть і розмір витрат, з якими вони зіткнуться, перш ніж вони почнуть процес. Щоб переконатися, що ці витрати для них підйомні і виправдані.

Майбутній франчайзер повинен розуміти вартість реалізації франчайзингової стратегії. Потрібно враховувати вартість створення франчайзингового пакета, маркетингу франшизи і перші продажі.

7. Плануйте час

Фінансові можливості не єдине, що компанії повинні планувати, перш ніж стати на шлях франчайзингу. Щоб зрозуміти, що таке бізнес-модель франчайзингу, потрібен час. Ви не дізнаєтеся, як ви впораєтеся з бізнес-моделлю, поки не зануритеся в неї. Також потрібен час, щоб втілити в бізнесі все ідеї і відкладені справи на потім. Тільки після цього продумайте процес навчання, адже часто це нова галузь для ваших франчайзі. В процесі, ви можете виявити, що розробка франшизи не ваша сильна сторона, тому вам потрібно найняти когось ще, або звернутися за допомогою до консультантів з франчайзингу. Все це невід’ємна частина процесу, і час, який потрібно інвестувати, допомагає брендам в довгостроковій перспективі.

8. Ваша франшиза повинна бути “підйомною”

Забезпечення того, щоб ваші франчайзі мали можливість отримати очікувану віддачу від своїх інвестицій не єдиний фінансовий фактор, який слід враховувати при створенні франшизи. Також, ваша франшиза повинна бути доступною для підприємців-початківців, ми зараз говоримо про загальний розмір інвестицій в проект, з огляду на паушальний платіж. Адже якщо у потенційних франчайзі немає ресурсів для інвестування в ваш проект, вони підуть в інші франчайзингові проекти.

Інвестиції, необхідні для реалізації проекту франчайзингу, будуть варіюватися в залежності від галузі та вимог франчайзера. Але діапазон інвестицій у ваш проект повинен відповідати вашій концепції і галузевим стандартам. Можливість володіння вашим бізнесом повинна мати сенс з економічної точки зору. В іншому випадку люди не будуть вкладати в це гроші.

9. Сформулюйте ваші очікуваннями, перш ніж створювати франшизу

Власники бізнесу та їх команда повинні знати, чому вони йдуть у франчайзинг, їм також необхідно визначитися з очікуваннями і поставити чіткі, реалістичні й досяжні цілі. Адже масштабування заради просто розширення не призведе до успіху. Дуже важливо періодично обговорювати очікування і цілі проекту франчайзингу, щоб ви і команда не забували, до чого прагнете. Але, наприклад, якщо ви просто задекларуєте, що хочете відкрити 500 франчайзингових точок за п’ять років, це ніяк не допоможе вашому проекту. А наявність довгострокового стратегічного плану, який буде враховувати ці 500 точок за п’ять років, допоможе вам тримати руку на пульсі франчайзингового проекту та приймати правильні рішення в міру його розвитку.

10. Франчайзинг не для людей зі слабкими нервами

Масштабування за допомогою франчайзі не означає зменшення роботи для власників бізнесу. Ваша бізнес-модель може мати безліч конкурентних переваг, вона може бути дуже хорошою, але вона потребує серйозної підготовки до франчайзингу та постійного подальшого обслуговування. Для створення франчайзингової системи потрібні час і ресурси, і компанії повинні знати, що входячи в процес створення франшизи, необхідно належним чином підготуватися. Чим більше підприємств дізнаються про це до того, як почати роботу над франшизою власного бізнесу, тим краще.

Створення ДНК нової франчайзингової системи з нуля  непросте завдання, але якщо ви готові докласти зусиль, це того варто. Адже франчайзинг не для людей зі слабкими нервами!

Franchise Capital – міжнародне консалтингове агентство з повним спектром послуг в сфері франчайзингу, яке пропонує рішення «під ключ» від створення, маркетингу, продажу франшизи до навчання, бухгалтерських послуг, експорту франшизи на зовнішні ринки і аутсорсингу відділу франчайзингу. Ми завжди готові прийти вам на допомогу!

Рекомендуємо: Каталог франшиз  |  Рейтинги франшиз  |  Кейси  |  Новини  |  Блог  |  Календар заходів

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.