Завантаження...

Вибір франшизи. Як не допустити помилку?

Купівля франшизи може стати справою Вашого життя, бізнесом, який забезпечить Ваш дохід протягом багатьох років. Тому підготуватися до її вибору необхідно ґрунтовно, не упускаючи важливі моменти. Не дивлячись на те, що франчайзинг є перевіреним форматом бізнесу, підходить він, звичайно ж, не кожному. Давайте розглянемо основні етапи, які необхідно пройти, вибираючи франшизу.

1. Аналіз ринку.
На цьому етапі необхідно визначитися зі сферою майбутньої діяльності. Таких сфер безліч. Найбільш популярні з них – торгівля та послуги. Враховуйте специфіку кожної з них. Наприклад, сфера послуг вимагає мінімального стартового капіталу, але успіх буде прямо пропорційно Аудит франшизызалежати від якості роботи найманого персоналу. У свою чергу, для сфери виробництва будуть необхідні зовсім інші інвестиції і ступінь залученості в процес. У кожного виду бізнесу є свої плюси і недоліки. Виберіть той, який найбільш привабливий для вас.
Наступне, що необхідно зробити після вибору сфери діяльності, вивчити сегмент ринку для регіону, в якому ви плануєте розмістити свій бізнес. Проаналізуйте, на яку продукцію або послугу є попит і де він практично незадоволений. Дослідіть інтернет-ресурси, які викликають довіру і присвячені франчайзингу.

У кожного виду бізнесу є свої переваги і недоліки.

Виберіть той, який найбільш привабливий для Вас!

2. Знайомство з франшизами.

Відкрийте каталог франшиз, виберіть кілька пропозицій із цікавої для вас сфери. Оцініть свої фінансові можливості, беручи до уваги той факт, що покупка франшизи вимагає наявності власного капіталу з фінансовим запасом, що становить мінімум 25% від суми інвестицій. Зазвичай, в заявлений розмір стартового капіталу можуть не входити певні витрати, наприклад, на пошук персоналу, реєстрацію юридичної особи тощо. Зв’яжіться із представниками франшиз, дізнайтеся ключові моменти співпраці і домовтеся про зустріч.

3. Спілкування із франчайзером і діючими франчайзі.

Вам потрібно дізнатися якомога більше про обрану франшизу, тому вимагайте від франчайзера наступної інформації:

  • інформація про торговельну марку, патенти та іншу власність франчайзера, права на яку будуть передаватися франчайзі;Отдел франчайзинга
  • розмір інвестицій для купівлю франшизи і запуск підприємства в цілому;
  • суми обов’язкових виплат по франшизі: паушальний платіж, роялті, рекламні відрахування і т.п;
  • вимоги франчайзера до місця розташування, приміщення, обладнання;
  • наявність підтримки з боку франчайзера при запуску і подальшій роботі;
  • інформація про франчайзинговий пакет: що в нього входить, чи передбачено навчання персоналу, підтримка до і після відкриття і т.п.

Окрім цього, корисним буде спілкування з уже діючими франчайзі. Не нехтуйте особистою зустріччю, в ході якої можна з’ясувати такі важливі питання як:

  • Чи виправдалися очікування щодо рентабельності?
  • Які переваги і недоліки роботи з франчайзером?
  • Чи достатньо підтримки, яка надається франчайзером?
  • Які складнощі виникають в ході співпраці?

Якщо франчайзер приховує від вас інформацію про франшизу, або перешкоджає вашому спілкуванню зі своїми франчайзі, це свідчить про те, що, від угоди краще відмовитися.

4. Консультація у фахівців і юристів.

Самостійно вирішити, якому із варіантів франшиз, що сподобалися, віддати перевагу, досить складно. Правильним рішенням стане звернення в консалтингову компанію за допомогою професіоналів. Особливо раціонально це зробити, якщо у вас ще немає досвіду управління власною справою. Експерти з франчайзингу проведуть оцінку необхідних розмірів інвестицій, ступінь підтримки і контролю з боку франчайзера, застережуть від «підводного каміння», про яке воліють замовчувати продавці франшизи.

Далі необхідно з’ясувати інформацію про торговельну марку: наявність реєстрації, для якої країни? Якщо ваші наміри купівлі франшизи серйозні, зробіть запит типового договору купівлі франшизи і обговоріть його з юристом, що має досвід роботи саме у сфері франчайзингу.

Маємо надію, що вибір франшизи із застосуванням наших порад, стане простішим та більш ефективним. Саму франшизу ви можете вибрати в нашому каталозі.

👉Рекомендуємо: Каталог франшиз | Рейтинги франшиз | Кейси | Новини | Блог | Календар заходів

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.