Завантаження...

Фейкові франшизи. Як не дати себе обдурити продавцям франшиз?

Перебуваючи в пошуках прибуткової франшизи, кожен підприємець замислюється над тим, як би не попастися в пастку і не вкласти інвестиції в фейкову франшизу. Так, на жаль, на сьогоднішній день в сфері франчайзингу існує багато не чесних франшиз (в побуті псевдофраншизи або фейкові франшизи).

Як же не стати жертвою обману? Адже можна вкласти гроші даремно, та до того ж витратити багато часу, сил і нервів на проект, який на ділі виявиться абсолютно нерентабельним.

Існують деякі критерії, які дозволяють ще на ранньому етапі оцінити якість пропонованої франшизи і допоможуть вам зробити правильний вибір. Які?

Давайте розберемося докладніше

В першу чергу наведіть довідку про франчайзера. Американські експерти з франчайзингу полюбляють жартувати, що вибір франшизи — це вибір франчайзера. І ця гіпотеза реально працює! Тому пошукайте інформацію про компанію в інтернеті, зайдіть на офіційний сайт, почитайте відгуки, поцікавтеся офіційними даними про компанію та її власників з відкритих джерел. Зберіть якомога більше інформації про бренд в цілому. Звичайно ж варто перевірити чи зареєстрована офіційно торговельна марка франчайзера? Поспілкуйтеся з бізнес-партнерами, експертами в сфері франчайзингу, дізнайтеся їх думку про якісні франшизи.

Ознайомтеся з рейтингом популярних франшиз, дізнайтеся чи входить компанія, у якої ви хочете купити франшизу в перелік лідерів галузі, чи є вона діючим членом Асоціації/Федерації франчайзингу.

Перевіряйте активність в інтернеті. Компанія, яка дійсно пропонує якісний проект своїм партнерам, дбає про свою репутацію і тому прагне бути активною у всіх засобах масової інформації. У зв’язку з цим, якщо у франчайзера є не тільки офіційний сайт, але і активні сторінки в соціальних мережах, де він ділиться інформацією про продукт або послугу, яку пропонує, то це говорить про його відкритість.

Дізнайтеся історію створення бренду, ознайомтеся з основною концепцією і бізнес-моделлю. Якщо ви бачите тільки загальні фрази і до кінця не розумієте, в чому основна ідея бізнесу, не варто зупиняти свій вибір на таких проектах. Шукайте далі.

Перш, ніж перейти до переговорів уважно ознайомтеся з презентаційними матеріалами. Детально вивчіть фінансові питання, маркетинговий план. Обговоріть з партнером всі умови співпраці до дрібниць, аж до можливого такого не бажаного розірвання відносин.

Зверніть увагу, що франчайзер повинен відкрито говорити не тільки про плани компанії, перспективи, а й про труднощі, з якими ви можете зіштовхнутися. Наприклад, на етапі запуску франчайзингової точки або в період “несезону”.

Продовжимо

З’ясуйте яку підтримку готовий надати вам франчайзер і чи є у нього необхідні ресурси для цього. Наприклад, чи є у компанії відділ франчайзингу, навчальний центр для партнерів, готові рекламні матеріали.

Дізнайтеся у власника франшизи чи можете ви поспілкуватися з діючими франчайзі, які входять до франчайзингової мережі. Дуже добре, якщо у вас буде можливість відвідати кілька франчайзингових об’єктів.
Товарний франчайзинг

В особистій бесіді з франчайзі можна дізнатися позитивні і негативні сторони співпраці з франчайзером. Так, у вас буде можливість отримати всю інформацію про бізнес з перших вуст, відчути атмосферу, яка панує в колективі.

Обов’язково дізнайтеся у франчайзера чи розривав він договори франчайзингу зі своїми партнерами і з яких причин. Якщо з’ясується, що за останній рік кілька партнерів вже покинули цю “солодку” франчайзингову мережу, то варто задуматися, а чи дійсно вам пропонують якісну франшизу.

І звичайно ж важливим фактором є особисті якості франчайзера і його відкритість в процесі переговорів. Якщо ви відчуваєте, що перебуваєте з потенційним партнером на одній хвилі і бачите, як він зацікавлений у розвитку франчайзингової мережі, то будьте впевнені — ви на правильному шляху.

Вам потрібна допомога у виборі франшизи? Хочете отримати експертну оцінку франшизи? Тоді звертайтеся за допомогою до спеціалістів компанії Franchise Capital. Експерти допоможуть вам зробити правильний вибір і стати власником бізнесу, про який ви так давно мріяли.

Franchise Capital – міжнародне консалтингове агентство з повним спектром послуг в сфері франчайзингу, яке пропонує рішення «під ключ» від створення, маркетингу, продажу франшизи до навчання, бухгалтерських послуг, експорту франшизи на зовнішні ринки і аутсорсингу відділу франчайзингу. Ми завжди готові прийти вам на допомогу!

👉Рекомендуємо: Каталог франшиз | Рейтинги франшиз | Кейси | Новини | Блог | Календар заходів

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.