Завантаження...

Коротка історія мережі Baskin Robbins

Думаєте на солодощах неможливо побудувати прибутковий бізнес? Цілком можливо, особливо, якщо це морозиво, яке красиво упаковано і складається з натуральних інгредієнтів. Хочете дізнатися історію створення самого впізнаваного у всьому світі морозива Baskin Robbins? Тоді читайте нижче про те, як маленький сімейний бізнес перетворився у всесвітньо відому франчайзингову мережу.

Початок шляху

Ірвін Роббінс

Засновниками солодкої імперії стали два двоюрідних брата – Ірвін і Бартон. Все почалося з того, що, будучи дитиною Ірвіну Роббінсу (Irvine ‘Irv’ Robbins) доводилося підробляти в кафе батька, де клієнтам пропонували морозиво. Вже з дитинства Ірвін любив допомагати батькові, йому подобалася атмосфера, що панує в кафе.

Після закінчення університету Ірвін пішов в армію. Закінчивши службу молодому хлопцю потрібно було вирішити, чим займатися, як заробити на життя. Повертатися до рідного міста він не хотів. І тут він згадав про те, як в дитинстві йому подобалося працювати разом з батьком і продавати морозиво. Так Роббінс відкрив свій перший магазин з продажу морозива.

Ірвін почав орендувати приміщення, і відкривати один магазин за іншим, розуміючи, що заробити гроші можна тільки маючи кілька точок з продажу.

Перший магазин був відкритий в 1945 році і називався «Снігур» («Snowbird Ice Cream»). Магазин відрізнявся від конкурентів тим, що клієнтам тут пропонували 21 вид морозива, яке виготовлялося за спеціальною рецептурою і тільки з натуральних компонентів. У той час морозиво, яке продавалася в магазинах вироблялося масово і не відрізнялося високою якістю. А ось морозиво Роббінса швидко припало до смаку покупцям.

Розвиток

Ірвін Роббінс та Бартон Баскін

Бізнес пішов вгору і з часом Ірвін Роббінс умовив свого двоюрідного брата Бартона Баскина теж зайнятися бізнесом разом з ним. Перший час Ірвін і Бартон працювали окремо один від одного. У 1948 році у Роббінса і Баскіна було вже шість торгових точок.

Пізніше брати спільно відкрили фабрику з виробництва морозива і продавали його тільки у власних закладах.

Магазини Баскіна і Роббінса пропонували покупцям якісний продукт і високий сервіс. При цьому особливе значення мала, атмосфера, що панує в закладах. Сюди приходили сім’ями, великими компаніями, клієнти шикувалися в чергу.

Кількість магазинів збільшувалася, так як попит на продукцію був високий. Так в 1949 році братам належало вже 40 точок з продажу морозива. Пізніше в 1953 році магазини Роббінса «Snowbird» і Баскіна «Burtons» об’єдналися в єдину мережу.

Коли магазинів стало багато, брати зрозуміли, що вони самі не в змозі контролювати кожну точку, щоб зберегти високий рівень обслуговування. Тому Ірвін і Бартон стали продавати права на продаж власного морозива по всій країні. Роббінс і Баскін стали основоположниками системи франчайзингу в харчовій промисловості.

“Мені страшенно пощастило, що я ніколи не вчився бухгалтерії. Тоді б я відразу зрозумів, що розорений. А так мені здавалося, що все поки йде нормально”. Ірвін Роббінс.

Тепер у Баскіна і Роббінса з’явився вільний час і капітал для того, щоб розширити асортимент продукції. Так стали з’являтися нові і незвичайні смаки, які не мали аналогів. Наприклад, смак дині, гарбузового та чорничного пирога. Всього Ірвін і Бартон придумали 31 смак морозива.

“Не кожному подобаються всі наші смаки, але кожен з наших смаків обов’язково є для когось улюбленим “Бартон Баскін.

У 1953 році був створений бренд «Баскін Роббінс». Велике, на той момент, рекламне агентство в Америці порадило братам, щоб в назву бренду увійшли їхні прізвища.

У 70-х роках бренд вийшов на міжнародні ринки. 

На початку 2000-х здоров’я Ірвіна Роббінса стало різко здавати, і 5 травня 2008 року він помер після тривалої хвороби. Злі язики почали активно зв’язувати хворобу Ірвіна (діабет) з надмірним споживанням морозива. На момент смерті магнату було 90 років. До речі, Берт Баскін раптово помер в 1964 році, і Роббінс одноосібно очолював компанію до свого відходу на спокій в 1978 році.

Особливості франшизи

На сьогодні у світі нараховується більше 8 000 франчайзингових об’єктів, власних закладів компанія вже кілька років не розвиває. Франчайзі пропонується кілька форматів: кіоск, кафе, фуд-корт, окремий заклад. Початковий внесок становить 25 000 $ – 150 000 $, інвестиції в проект можуть досягати 500 000 $. Термін окупності становить від одного до двох років. Щомісячні відрахування відсутні.

Компанія пропонує оперативні консультації з усіх питань ведення бізнесу, навчання в спеціальному центрі, рекомендації з вибору приміщення, регулярні поставки високоякісної продукції.

Також «Baskin Robbins» відомі дуже лояльними умовами щодо співпраці з ветеранами армії, працює ціла програма. Відомо, що при покупці франшизи ветерани не оплачують паушальний платіж, а також отримують тривалі канікули на оплату роялті.

Кафе 2008 2010 2012 2014 2016 2018 2019
Власна мережа, шт. 2 1 1 7 6 0 0
Відкриті по франшизі – за межами США, шт. 3 190 3 730 4 467 4 932 5 198 5 422 5 516
Відкриті по франшизі – на території США, шт. 2 699 2 597 2 425 2 473 2 524 2 560 2 556

Кілька цікавих фактів

  • в 1953 році на логотипі Баскін Роббінс з’явилося число 31. Пояснення цьому: 31 день в місяці – 31 новий смак. Кожен день новий смак, це одна з ключових ідей філософії Baskin-Robbins;
  • свою яхту Ірвін Роббінс назвав “32-й аромат”. На його автомобілі красувався номер 31 BR;
  • в цей же період з’явилася легендарна фірмова рожева ложечка. Спочатку вона видавалася кожному новому відвідувачеві для безкоштовної дегустації морозива. Згодом ця дрібниця стала невід’ємним культовим сувеніром. Наприклад, коли Ірв Роббінс помер шанувальники бренду запропонували проект надгробного пам’ятника батьку-засновнику саме у вигляді величезної фірмової рожевої ложки;
  • Ірвін Робінс змушував працівників своєї мережі їсти якомога більше морозива – щоб не було спокуси красти;
  • американський президент Барак Обама в молодості
    PANAMA CITY BEACH, FL – AUGUST 15: President Barack Obama, First Lady Michelle and 9 year-old daughter Sasha stop at Bruster’s Real Ice Cream August 15, 2010 in Panama City Beach, Florida. The Obamas are vacationing in the Florida panhandle. (Photo by Mark Wallheiser/Getty Images)

    підробляв офіціантом в кафе «Baskin Robbins», тут пройшло і його перше побачення з майбутньою дружиною Мішель;

  • компанія прислухається до думки клієнтів і постійно проводить опитування, адже найпопулярніші смаки були запропоновані саме покупцями;
  • 1996 році в Москві був відкритий найбільший завод в Європі з виробництва морозива «Baskin Robbins»;
  • Рей Крок, який купив у братів МакДональдів право на відкриття ресторанів «МакДональдс» працював продавцем молочного коктейлю, в одному з магазинів «Baskin Robbins». Завдяки отриманому досвіду Крок перетворив звичайні закусочні в величезну імперію під назвою «Макдональдс»;
  • починаючи з 1945 року під брендом Baskin-Robbins випущено понад 1000 різних сортів морозива!

«Ми продаємо не просто морозиво – ми продаємо радість ». Ці слова Ірва Роббінса стали головним девізом бренду Baskin-Robbins.

Сьогодні бренд належить американській компанії «Dunkin Brands». Кафе-морозиво «Baskin Robbins» відомо в більш, ніж 100 містах країн СНД. Всього в світі працює понад 8 000 закладів «Baskin Robbins», більш ніж в 50-ти країнах світу.

Рекомендуємо: Каталог франшиз  |  Рейтинги франшиз  |  Кейси  |  Новини  |  Блог  |  Календар заходів

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.