Завантаження...

Коротка історія великого успіху 7-Eleven

Хочете дізнатися історію успіху найбільшої в світі мережі універсальних магазинів, яка складається майже з 69 тисяч працюючих об’єктів? Як розвивалася всесвітньо відома мережа, чому і сьогодні бренд відомий у багатьох країнах? Читайте нижче цікаві факти про легендарну компанії 7-Eleven (вимовляється як севен-ілевен).

Початок шляху

Все почалося у 1927 році в місті Даллас. Одного разу керівнику заводу з виробництва льоду «Southland Ice Company» Джо С. Томпсону прийшла в голову геніальна ідея – продавати продукти прямо зі складу. Вітриною для продуктів служив лід, завдяки чому покупці завжди могли придбати свіжі продукти, які до того ж зберігали свої корисні властивості завдяки холоду. Незважаючи на те, що в окрузі було багато продуктових крамниць, магазин Томпсона став користуватися великою популярністю серед місцевих жителів. Незабаром відкрилося ще кілька магазинів.

7-ElevenА вже у 1946 році Джо С. Томпсон презентував незвичайний для Америки формат торгівлі: його фірмові магазини стали працювати 7 днів на тиждень з 7 до 11, саме ця ідея і лягла в основу назви майбутньої мережі 7-Eleven, замінивши старе Tote’m.

З новою концепцією в 1950-х роках мережа магазинів швидко вийшла за межі рідного Техасу і почала бурхливо розвиватися по всій країні. У 1961 році Томпсон викупив завод льоду у власника Джона Гріна і назвав нову корпорацію «The Southland Corporation».

Пізніше в якості експерименту, один з магазинів був переведений на цілодобовий режим роботи. Експеримент був успішним, і незабаром більшість магазинів перейшли на такий режим роботи.

Томпсон помер у 1961 році, встигнувши побачити лише самий початок перетворення його бізнесу в міжнародну корпорацію.

У 70-х роках до складу корпорації увійшла японська компанія Іто-Йокадо. 7-Eleven отримала велику популярність в Японії, тому у 1991 році японська компанія викупила контрольний пакет акцій свого партнера.

«Дайте клієнтам те, що вони хочуть, коли і де вони цього хочуть».

Джо С. Томпсон  | Засновник 7-Eleven

7-Eleven сьогодні

На сьогоднішній день 7-Eleven є найбільшою в світі мережею міні-маркетів, яка розвивається за допомогою системи франчайзингу. Найбільше магазинів розташовано в Японії і США. В цілому, під торговельною маркою працює майже 69 тисяч магазинів по всьому світу. Магазинчики з написом «7-Eleven» можна зустріти в Австралії, Таїланді, Філіппінах, Китаї, Канаді, скандинавських країнах. На жаль, франшиза поки не продається в країнах СНД.

Мережа 7-Eleven неодноразово завойовувала звання найпопулярнішої та швидко зростаючої франшизи. До речі, франшизу компанія вперше почала продавати в 1964 році.

Особливості франшизи

Незважаючи на те, що мережа існує вже більше 70 років, вона 7-Elevenстрімко розвивається і сьогодні. Завдяки експертам з франчайзингу, інвесторам та великій армії існуючих франчайзі, франшиза 7-Eleven вже багато років визнається однією з кращих в своєму сегменті. Так, наприклад, в 2008 році журнал Entrepreneur присудив компанії перше місце серед франчайзингових мереж, випередивши навіть «Subway», яка займала це місце попередні 15 років. У 2011 році видання Forbes, в рейтингу двадцяти кращих франшиз, присудив 7-Eleven друге місце.

При цьому для придбання франшизи не потрібно значних фінансових витрат. В середньому, покупка франшизи обійдеться в кілька тисяч доларів. Паушальний внесок становить від 10 000 до 1 000 000 доларів (в залежності від формату партнерства). Початкові інвестиції варіюються від 37 тисяч до 1 150 000 доларів. Роялті виплачуться тільки з прибутку, а не з доходу, але при цьому розмір роялті може досягати 50%, рекламний внесок 0,5 – 1,5%.

При необхідності франчайзі може отримати фінансову допомогу на витрати для придбання самої франшизи, обладнання, меблів, інвентарю і т.д. Так, франчайзі може отримати кредит на вигідних умовах до 65% від вартості франшизи.

Для запуску магазину необхідно не більше 10 осіб. Співробітники магазину – це професіонали-універсали, які можуть працювати на касі, в торговому залі, займатися викладкою товарів, готувати смачну каву для покупців.

7-ElevenДоговір укладається терміном на 15 років і прив’язаний до точного положення магазину. Незалежно від причин, змінити адресу магазину неможливо.

Цікаво, що немає чітких вимог і обмежень до вивісок партнерських магазинів, головна умова – дотримання кольорової гами.

Додатковий дохід франчайзі можуть отримувати від постачальників за спеціальну викладку товарів, яка привертає увагу покупців.

Франшиза 7-Eleven відома ще тим, що в кожній новій країні вона проходить серйозний процес локалізації, підлаштовуючись під місцеві звичаї, особливості національної культури.

Магазини 2008 р. 2010 р. 2012 р. 2014 р. 2016 р. 2017 р. 2018 р. 2019 р.
Власна мережа, шт. 1 387 1 075 1 532 1 413 1 049 1 019 2 439 2 382
Відкриті по франшизі – за межами США, шт. 27 079 30 524 39 318 44 857 50 712 54 061 56 568 59 101
Відкриті по франшизі – на території  США, шт. 4 330 5 067 5 870 6 390 7 008 7 025 7 186 7 206

Особливості магазинів

Сьогодні в міні-маркетах можна купити продукти, господарські товари першої необхідності, напої, лікарські препарати, фаст-фуд, свіжу пресу. Найбільший оператор роздрібних магазинів в світі виробляє товари і під власною торговою маркою. Компанія виробляє фруктовий лід під назвою «Slurpee» і безалкогольні напої у великих склянках – «Big Gulp».

Основною особливістю магазинів є те, що розміщуються вони тільки в густонаселених і людних місцях, переважно на перехрестях або на розі будівель.

Площа магазинів невелика, проте кожен метр використовується 7-Elevenмаксимально ефективно. Наприклад, ліки є сусідами з полицею з продажу сигарет. Товари, представлені в торговому залі, активно рекламуються в магазинах на плазмових екранах. У міні-маркеті можна перекусити гарячим фаст-фудом, а також попити ароматну каву з власної випічкою, для цього відведено спеціальний куточок. До речі, відомий факт, що з продажу безалкогольних напоїв і фаст-фуду міні-маркети 7-Eleven вельми впевнено конкурують з Burger King і іншими мережами з продажу фаст-фуду.

Для прихильників здорового харчування тут теж знайдуться товари за смаком, на полицях багато молочної продукції, соків і фруктових товарів. Для маленьких клієнтів продаються спеціальні дитячі напої.

Сподіваємося, що всесвітньо відому франшизу незабаром можна буде купити і представникам вітчизняного бізнесу, а яскраві таблички «7-Eleven» з’являться на вулицях і наших міст.

Цікаві факти  

Щорічно 11 липня в США відзначають як «День 7-11». Протягом цього дня в магазинах, які беруть у ньому участь, відвідувачам видають стаканчик напою «Slurpee» об’ємом 0,22 літра (7,11 унції) на їх вибір абсолютно безкоштовно. В Австралії та інших країнах, де використовується зворотний формат написання дати день-місяць, «День 7-11» відзначається 7 листопада.

7-ElevenУ липні 2007 року напередодні виходу мультфільму «Сімпсони в кіно» 12 магазинів в Північній Америці були повністю перероблені в легендарний магазин «На швидку руку» (Kwik-E-Mart). У цих магазинах продавалася мультяшна «Buzz Cola» і безліч інших продуктів, придуманих авторами мультфільму. Крім того, безліч звичайних продуктів продавалися в упаковках в стилістиці Сімпсонів, на цю ж тему проводилися численні конкурси з цінними призами. Цей проект виявився настільки популярним, що багато фанатів «Сімпсонів» проїжджали сотні кілометрів до найближчого магазину «Kwik-E-Mart». Прибуток цих магазинів був на 30% більше, ніж звичайних «7-Eleven».

 

Наші контакти:  +38 067 500 26 86  |   +38 095 039 77 37  |  office@franchise-capital.com

Більше: Новини компанії  |  Календар заходів  |  Наш блог  |

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.