Завантаження...

Схожість франчайзингових систем

Одна з причин, за якою франчайзинг став настільки популярним, полягає в тому, що його можна адаптувати до широкого спектру корпоративних ситуацій, структур і цілей. Класична картина франчайзера – це невелика компанія з хорошою системою, але з нестачею капіталу, яка може масштабуватися швидшими темпами. Тому що франчайзі надають потрібні ресурси. Така компанія покладається на нових франчайзі, щоб забезпечити стартове фінансування нових підрозділів, оборотний капітал, найняти працівників і управляти операціями на щоденній основі.

Франшиза 7-Eleven

Однак деякі дуже успішні франчайзери вважали вигідним взяти на себе певні або всі ці функції за певну плату. Наприклад, франчайзер магазинів крокової доступності 7-Eleven часто пропонує окремим своїм потенційним франчайзі пакет «під ключ». В якому франчайзер купує нерухомість або підписує договір оренди, будує торгові точки, купує і встановлює обладнання і навіть поставляє товарні запаси. Одержувач франшизи (франчайзі), по суті, «купує собі роботу». Виплачуючи щомісячний відсоток від свого доходу (в доповнення до роялті за франшизу) для покриття орендних платежів.

Незважаючи на те, що 7-Eleven вимагає більших капітальних вкладень, ніж середньостатистична франшиза, ця програма дає їм ще одне джерело доходу. А також кошти для контролю місця розташування та створення бази активів. Важливо відзначити, що це також дозволяє їм залучити сегмент відданих партнерів-франчайзі, які в іншому випадку не могли б дозволити собі бізнес.

Подібну схему «бізнес-оренди» можна знайти в більшості глобальних франшиз. Відповідно до цієї схеми, компанія спочатку створює торгову точку і починає її розвивати, а пізніше здає її в оренду новому франчайзі. Після того, як торгова точка буде створена і грошовий потік забезпечений, одержувач франшизи не тільки отримає більшу впевненість, а й отримає більше можливостей для залучення фінансових коштів, необхідних для придбання всіх прав на франшизу.

Франчайзинг може бути гнучким і в іншому напрямку

Якщо у вас не вистачає оборотних коштів, але бракує керівних здібностей і досвіду, ви можете запропонувати своїм майбутнім франчайзі інвестувати у відкриття нових франчайзингових точок. А операційне управління об’єктами залишити за собою.

Світові готелі, визнали такий підхід хорошим способом для залучення цілих груп інвесторів, у яких є кошти і вони вірять в потенціал проекту. Але у яких немає часу, досвіду або бажання контролювати повсякденне управління. Франчайзер пропонує не тільки відточену концепцію проекту, налагоджені системи, маркетинг та способи бронювання. Але і наявність команди кваліфікованих і досвідчених фахівців для управління і розвитку бізнесу для інвесторів.

Хоча франчайзингова модель у чистому вигляді, як концепція бізнесу, дуже проста, у неї може бути багато різних варіацій і форматів. І насправді, аналогічно сніжинкам, двох абсолютно однакових систем в природі не існує! Наведені вище приклади показують деякі з безлічі можливих структур. Якщо ви плануєте розробити систему франчайзингу, важливо звернутися за компетентною, досвідченою порадою. Оскільки кожна прийнята структура повинна бути адаптована під конкретний бізнес, його цілі і завдання. Ви не можете скопіювати іншу систему франчайзингу та сподіватися на успіх.

Franchise Capital – міжнародне консалтингове агентство з повним спектром послуг в сфері франчайзингу, яке пропонує рішення «під ключ» від створення, маркетингу, продажу франшизи до навчання, бухгалтерських послуг, експорту франшизи на зовнішні ринки і аутсорсингу відділу франчайзингу. Ми завжди готові прийти вам на допомогу!

👉Рекомендуємо: Каталог франшиз | Рейтинги франшиз | Кейси | Новини | Блог | Календар заходів

Ми цінуємо вашу конфіденційність

Наш сайт використовує файли cookie для покращення комунікації з відвідувачами. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie та умовами використання даного сайту.